Dictionar creativ

Potentialitate: Toate fiintele umane pot fi potential creative, toti oamenii in VET pot fi potential creativi.

Libertate: Conditie generala si personala de a te exprima, de a fi liber, puterea de a actiona, de a vorbi, de a gandi fara nici o constrangere exterioara.

Receptivitate la nou: Starea mentala de a percepe si de a crea, fara bariere si stereotipii. O minte receptiva la opinii diferite, idei.

Spatiu de receptivitate: Domeniu in care starea mentala gaseste popria sa esenta .

Predarea Creativitatatii: Conditiile si instrumente pentru a permite exprimarea sentimentelor umane.

Invatarea Creativitatii: Procesul de intelegere a conditiilor si instrumentelor care sa permita expresie personala individuala.

Creativitate / Inovare: Creativitatea poate duce la inovare, dar nu si fiecare exprimare a creativitatii poate fi inovatoare.

Naturalete: Un copil mic este extrem de creativ. El poate crea din nimic, uneori doar cu o frunză sau firmituri de paine, elemente care la un adult nu ar insemna nimic. Ne-am nascut creativi. Creativitatea este o stare naturala la un barbat sau o femeie, daca acestia sunt echilibrati si nu au nici afectivitati psihologice.

Imaginatie (cu entuziasm si perseverenta): In spatele tuturor formelor create a existat un proces de imaginatie. Nicio forma nu poate fi creata fara a activa puterea noastra innascuta de imaginatie.
Pentru a manifesta creativitatea, avem, de asemenea, nevoie de o scanteie de entuziasm. Cuvântul “entuzism” provine din greaca veche, en theos "in divinitate", ceea ce inseamna in final puterea creatoare.
Entuziasmul este, de asemenea, conectat la mirare, uimire, la capacitatea de intrebare: efectul "wow" - pe toate nivelurile.
Pentru a manifesta creativitatea, avem de asemenea nevoie de structura si perseverenta: entuziasmul si vointa care vor transforma imaginatia noastra in realitate.

Nevoia primordiala: Creativitatea este un element esential pentru supravietuire.
Omenirea nu ar supravietui fara creativitate. Mersul la vanatoare implica un nivel de creativitate pentru a aduce acasa hrana necesara familiei. Omul trebuia sa fie creativ pentru a-si proteja familia de ploaie, frig si furtuna.
Astazi este la fel. De exemplu, daca vrem sa ajutam supravietuirea pe planeta, trebuie sa fim creativi in gasirea de energii alternative si sa incercam sa inversam efectele negative ale masurilor distructive din trecutul recent al rezultatelor creativitatii umane.
Cu toate acestea, avem nevoie de creativitate in toate domeniile vietii de zi cu zi. Avem nevoie de creativitate in plan profesional, pentru a face fata valurilor de schimbari.

Deschidere la orice: Daca nu vom pastra simturile noastre si mintea deschisa pentru a ne folosi de intuitiile noastre, nu putem fi creativi.
În mod ideal, mintea ar trebui sa fie ca un lac linistit, unde imaginile se pot reflecta, chiar si in mijlocul unei furtuni.
Creativitatea nu este doar un proces de a transforma ceva in cuvinte (exterioare noua insine), acest lucru prezentand doar jumatate din procesul in sine. Cealalta jumatate este de a primi, de a insera in eul nostru interior ideea, imaginatia.
Avem nevoie de deschidere fata de mediul nostru, atât in mediul “exterior”, cat si in cel “interior”.
Ar trebui sa fim, de asemenea, capabili sa ne concentram pe acele situatii care ne pot ajuta sa ne stimulam rezultatele creatiei noastre.

Adoptarea unor modele nestandardizate: Acest aspect ar fi inclus in conceptul mai larg de libertate, dar are cateva sensuri specifice.
Imbratisand modele nestandardizate nu inseamna a intra in cercuri repetitive. Daca ne miscam intr-un cerc din nou si din nou, ne gasim intotdeauna la aceleasi puncte unde ne-am aflat anterior şi nu putem evolua. Puterea de a crea o noua realitate ne va scoate din aceleasi modele, din rutina obiceiurilor noastre mentale si putem creste atunci perceptia noastra si extinde intelegerea.
Acest lucru se refera si la prejudecatile noastre, la ideile noastre stereotipe. Acestea vor bloca creativitatea noastra. Vor inhiba creativitatea, pe care cei mai multi dintre noi ar vrea s-o aiba in relatiile profesionale si personale.
Mai mult, daca vrem sa relationam cu cei care sunt numiti "dizabilitati", si dorim cu adevarat sa-i intelegem, avem nevoie sa depasim ideile noastre privind oamenii cu dizabilitati, ideile preconcepute si sa fim dispusi sa imbratisam un model "nestandardizat ". Am putea atunci simti ca un astfel de model apartine aceluasi mediu din care facem parte, la fel de mult ca ceea ce noi consideram natural.
Va sugeram sa vedeti lumea din mai multe perspective, din alte puncte de vedere.
Hai sa ne intoarcem pe noi insine cu susul in jos, cateodata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu