miercuri, 24 noiembrie 2010

Londra - Mai 2010

4 Mai 2010

Dimineaţa
O întâlnire aglomerată a început cu un bun venit de la partenerul gazdă, care a prezentat şi activităţile planificate.
Acestea au fost organizate în ideea implicării cursanţilor pe toată durata întâlnirii şi, prin urmare, fiecare participant,pe parcursul desfăşurării întâlnirii, a avut ocazia să-şi exprime propriile idei la subiectele privitoare la proiect.

Au avut de asemenea şansa să prezinte câteva din contribuţiile lor creative prin intermediul prezentărilor PowerPoint, pe care unii cursanţi le-au adus de acasă şi au fost introduse câteva laboratoare scurte bazate pe abilităţi specifice.
De vreme ce Giovanna, coordonatoarea, nu a fost în măsură să participe la întâlnire din motive familiale, s-a decis că Theresa de la The Mosaic (UK) va coordona întâlnirea şi toate rezultatele din cele 2 zile lucrătoare, precum prezentările partenerilor, notele de raportare şi chestionarele vor fi strânse şi oferite coordonatorului de Dora (Regione Campania) sau trimise la LUETEC prin poştă.
Sara Borrillo, de la LUETEC, a prezentat un videoclip făcut în Morocco, de artiştii locali cu care a lucrat, ca un exemplu de creativitate şi de împărtăşire a experienţei celor mai bune practici culese din zona Mediterană.

Apoi, partenerii au început să prezinte rezultatele analizei bazate pe chestionarele de creativitate ale căror întrebări principale au fost discutate-n Suedia de către parteneriat şi cursanţii locali.
Întrebările au fost organizate într-un mod consecvent de către coordonator şi partenerul italian, Regione Campania. Până-n ziua întâlnirii de la Londra, fiecare partener a reuşit să aibă unele chestionare, completate atât de trainerii, cât şi de cursanţii din organizaţia lor şi au avut câteva concluzii de prezentat.
Prezentările au fost interesante şi detaliate. Câteva din sondajele locale au fost terminate/duse la bun sfârşit, unele din ele doar parţial completate. S-a decis că rapoartele finale vor fi trimise coordonatorului în iulie 2010.
Aceasta ar permite un raport de încrucişare culturală “Artă pentru viaţă” privind modul în care creativitatea este percepută într-o varietate de furnizori VET. Raportul va fi doar orientativ şi va servi ca obiect de discuţie.
Activităţile grupului ţintă prevăzute dimineaţa târziu şi după-masa devreme s-au amânat până la întâlnirea de a 2-a zi, de vreme ce prezentarea sondajului a necesitat mai mult timp decât cel programat.

După-amiaza

După prânz, s-a finalizat prezentarea sondajelor şi a început Laboratorul de cântat creativ, organizat de partenerul gazdă. Mai mulţi cursanţi locali s-au alăturat reuniunii, pentru a participa la Laboratorul de cantat creativ.

Acesta a fost condus de Samuel Leslie Lee, cântăreţ de folk şi pedagog, considerat „unul dintre cei mai promiţători cântăreţi de folk ieşiţi la iveală pe scenele londoneze ale acestui deceniu” (The Independent)
Laboratorul a fost foarte antrenant şi toţi au participat cu interes şi entuziasm.
Au fost experimentate practici inovatoare cu privire la modul de a ne elibera propria voce şi expresia creatoare.

Un feedback pozitiv a venit de la participanţi. The Mosaic Art a filmat laboratorul pentru a-l încărca pe site-ul proiectului.
Partenerii s-au împărţit în 2 grupuri şi au început activităţi de grup ţintă, cu discuţii despre creativitate. Acesta a fost un brainstorming în rândul trainerilor şi cursanţilor despre aspectele creativităţii care ar putea fi întelese mai bine şi gândite în sistemele educaţionale, VET şi viaţa cea de zi cu zi.
Concentrarea partenerilor a fost intensă şi gândurile profunde au fost inspirate de schimbul liber de idei şi sentimente referitoare la subiect.
După câteva ore, cele două grupuri au oferit o sinteză a muncii lor şi şi-au împărtăşit-o între ei. Multe elemente au fost comune celor două grupuri.
Notele de raportare au fost scrise de Dora, pentru grupul 1 şi de Silvia (Fleishman), pentru grupul 2.
Acestea vor fi oferite coordonatorului ca materiale suplimentare create de parteneriat să inspire discuţii despre creativitate în diverse situaţii/direcţii.
După o pauză, Dora, din Regione Campania, a prezentat siteul. Acesta a fost creat în cadrul organizaţiei ei şi partenerilor le-a plăcut designul.
S-a decis că toţi partenerii vor trimite Dorei, până la sfârşitul lui iulie, poze, prezentări PowerPoint, FIM-uri, rapoarte şi toate materialele provenite din munca lor de până acum pentru “Artă pentru viaţă”.
În pagina de start s-a decis că ar trebui creată o bandă cu diverse fotografii de la întâlniri, acest lucru a fost, de asemenea, sugerat de Dora.
Un mod creativ de listare a acţiunilor de diseminare a fost sugerat de Silvia de la Karriere Club (AT).
6-3-5 Brainwriting (cunoscut, de asemenea, ca metoda 6-3-5), este o creativitate tehnică de grup, folosită în marketing, publicitate, design, scriere şi dezvoltare de produs. Bazat pe conceptul de Brainstorming, scopul lui 6-3-5 Brainwriting este de a genera 108 idei noi în jumătate de oră.
Tehnica implică 6 participanţi reuniţi într-un grup şi supervizaţi de un moderator. Fiecare participant se gândeşte la 3 idei la fiecare 5 minute.
Participanţii sunt încurajaţi să se bazeze pe ideile altora pentru inspiraţie, stimulând astfel procesul de creaţie. După 6 runde în 30 minute, grupul a gândit un total de 108 idei.
Partenerii au aplicat metodologia şi au scris un număr de idei pentru disemninarea rezultatelor in proiectul “Artă pentru viaţă” .
A fost distractiv şi animat.
Vom analiza conţinutul ideilor noastre “nebuneşti” la următoarea întâlnire.
Datele următoarei întâlniri n-au fost stabilite deoarece partenerii spanioli, care nu au putut lua parte la întâlnire, n-au dat nici o indicaţie specifică. Un termen limită pentru stabilirea datei trebuie fixat, deoarece cei mai mulţi dintre parteneri trebuie să-şi planifice totul în avans.
Un cursant din România, o tânără cântăreaţă de la SC GICEROVA SRL (RO), a cântat două cântece pentru grup, spre delectarea tuturor.


Un chestionar de evaluare a întâlnirii, trimis în prealabil prin e-mail de coordonator, a fost transmis şi completat.
Mosaic (UK) a înmânat certificatele de participare partenerilor şi tot grupul mare a mers la un frumos pub pe podul Hammersmith, să se bucure de o cină pe râul Tamisa.
Atmosfera a fost veselă şi toţi s-au simţit mulţumiţi de întâlnirea constructivă şi semnificativă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu