marți, 2 martie 2010

Prima intalnire de proiect

Prima intalnire de proiect a avut loc la Cracovia, in perioada 4 - 5 decembrie 2009.

In prima zi partenerii si-au prezentat organizatiile pe care le reprezentau si activitatea acestora. Prezentarile au fost utile pentru a intelege mai mult domeniile de activitate si grupurile-tinta ale fiecarui partener, ceea ce a dus la un profitabil schimb de informatii si s-a concentrat asupra unei altfel de expertize menita sa aduca cele mai utile contributii proiectului. Prezentarile PowerPoint aduse de parteneri si discutiile ulterioare au durat toata dimineata, dat fiind numarul mare de participanti, interactiunii pline de viata si dezbaterii.

Dupa-amiaza coordonatorul a rugat partenerii sa se imparta in doua grupuri pentru a incepe un atelier de discutii deschise pe ceea ce au apreciat ca aspectele cele mai relevante pentru creativitate atat din punct de vedere conceptual cat si practic. Motivul acestei activitati a fost de a produce un original "dictionar" realizat din aproximativ 10 cuvinte cheie pe care partenerii le-au selectat ca relevante pentru a defini creativitatea, in special in sectoarele educatie si formare profesionala, dar si pentru realitatile individuale si sociale ale cetatenilor europeni. Acest lucru va da roade intr-o perspectiva mai personalizata pentru activitatea de parteneriat si va conduce la un concept comun al notiunii de creativitate, bazat pe experientele diferite ale fiecarei tari, pentru a fi utilizate in viitor in contextul educatiei si formarii profesionale.

Discutia celor doua grupuri, lucrand separat dar in acelasi timp, a produs urmatoarele cuvinte cheie pentru a raspunde la intrebarile: Ce este creativitatea? De ce este legata creativitatea?
Grupa 1: potentialitate / libertate * / usurinta in gandire/ spatiu deschis/ creativitate de predare / invatare a creativitatii / C / I (C = creativitate I = inovare - inovatia este inclusa in creativitate)
Grupa 2: naturalete / imaginatie (cu perseverenta si entuziasm) /nevoie primordiala / fiind deschisi la orice / adoptarea unor modele unice
* Libertatea a fost un termen / concept comun pentru cele doua grupe, astfel incat grupa 2 nu a inclus-o.
Cele două grupuri s-au reunit si a urmat o discutie generala constructiva.

S-a decis ca, in timpul proiectului, partenerii sa produca un vademecum privind creativitatea pentru VET si cetateni, materiale pentru profesori si un manifest, de asemenea.

La sfarsitul dupa-amiezei, a avut loc o evaluare feedback verbala in randul partenerilor. Cateva extracte:
Coordonator italian (Luetec):
"Sunt foarte fericit pentru ca, in acest schimb de idei, alte noi subiecte au fost aduse in discutie. Trebuie sa incurajam educatia realizata in acest fel ".
Partener portughez:
"A fost important sa stim cu ce se ocupa fiecare partener si acum este mai usor sa relationam cu toate. A fost o zi foarte pozitiva si sunt gata sa merg mai departe in cautarea mea pe creativitate".
Partenerii romani:
“Zi foarte frumoasa, pozitiva si constructiva"
Partener polonez:
"Am depasit barierele lingvistice intr-un mod creativ. Eu abia am facut un curs de engleza si a fost extrem de plictisitor. Aceasta intalnire a fost naturala, creativa si constructiva ".
Partenerul UK:
"Putem spune ca avem asteptari mari de la acest proiect, avand in vedere inceputul sau atat de pozitiv si plin de imaginatie. Aceasta este intr-adevar o platforma europeana utila pentru cetatenii europeni ".
Partenerul italian (Regione Campania):
"Traim intr-o societate in care totul este masurat si are un pret. Am lucrat astazi intr-un spatiu in care nu exista nici o masura, nici un pret. Este aceasta deschidere care face acest proces de lucru chiar si mai valoros".
Partener spaniol:
"Ma simt foarte multumit cu privire la nivelul de exprimare si de sinceritate pe care le-am pus in efortul de a crea din senin".

Dimineata celei de-a doua zi a fost dedicata finalizarii a doua ateliere de creare a unui "dictionar al creativitatii" si de data aceasta sarcina partenerilor a fost de a produce o descriere scrisa a cuvintelor cheie selectate in ziua precedenta. O sarcina dificila, incheiata insa cu succes si care a produs primele materiale tangibile ale proiectului. Dictionarul poate vi studiat aici

Pe parcursul celei de-a doua parti a dupa-amiezii partenerii au mers in centrul orasului pentru a participa la un recital de pian cu muzica de Chopin, dat de catre o tanara pianista poloneza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu